Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Υoutuber…

Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ
Share

Παιδί, social media, εθισμός, bullying, νέα πρότυπα, εκχυδαϊσμός του έρωτα και χαμένη αθωότητα

Παιδί, social media, εθισμός, bullying, νέα πρότυπα και εκχυδαϊσμός του έρωτα στις παιδικές ψυχές

Γράφει η Έφη Κοντογιάννη
Φιλόλογος

 

Η χρήση των Social δεν αναπτύσσει την έκφραση και τις διαπροσωπικές σχέσεις

Σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, απαγορεύεται η χρήση των κοινωνικών δικτύων από παιδιά κάτω των 13 ετών. Κατ’ εμέ, πρόκειται για έναν κανονισμό που άργησε πάρα πολύ να έρθει. Η αργοπορία του μάλλον οφείλεται στο γεγονός πως εταιρείες κολοσσοί, όπως η Facebook και η Instagram, θα έχαναν εκατομμύρια από το τζίρο τους.

Όμως η Facebook βρήκε τη λύση γι’ αυτό το ζήτημα, λανσάροντας ήδη στις ΗΠΑ τη νέα εφαρμογή «messenger kids», η οποία θα παρέχεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Η εφαρμογή αυτή θα παρέχει τις ίδιες δυνατότητες του messenger στους μικρούς χρήστες (ανταλλαγή μηνυμάτων, φωτογραφιών και βίντεο), με τη διαφορά ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θα γίνονται με τη συγκατάθεση του γονιού. Συγκεκριμένα, κάθε νέος διαδικτυακός φίλος ή κάθε μήνυμα που αποστέλλεται, θα ελέγχεται από το γονιό μέσω του δικού του λογαριασμού στο Facebook. Δηλαδή, ο λογαριασμός του παιδιού θα λειτουργεί ως προέκταση του γονεϊκού λογαριασμού. Όλα αυτά σίγουρα ακούγονται και είναι πολύ θετικά στοιχεία, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να ελέγξουν και κατ’ επέκταση να προστατέψουν τα παιδιά τους. Όμως, δεν πιστεύω ότι αυτές οι εταιρείες νοιάζονται και τόσο για την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών. Μάλλον, μέσω αυτής της «έξυπνης» εφαρμογής, μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους, προετοιμάζοντας τα παιδιά να γίνουν ως ενήλικοι, μόνιμοι χρήστες αυτής της εφαρμογής.

Το ερώτημα όμως είναι, αν πράγματι πρέπει τα παιδιά να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εφαρμογές, έστω και υπό την επίβλεψη των γονέων. Τι τους προσφέρει η πρόσβαση στα social media;

Τα social media προσφέρουν εύκολη και δωρεάν επικοινωνία με φίλους ή μέλη της οικογένειας που λείπουν στο εξωτερικό. Επίσης, βοηθούν στην ανάπτυξη της τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης των παιδιών, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία εφοδίων, που θα χρειαστούν στο μέλλον. ΟΜΩΣ, μπορούν τα παιδιά να τα χρησιμοποιήσουν σωστά; Πολλά παιδιά καταλήγουν να εκφράζονται περισσότερο μέσω των social media παρά πρόσωπο με πρόσωπο και νιώθουν πιο «ελεύθερα» όταν έχουν μπροστά τους μια οθόνη παρά έναν άνθρωπο. Αντικαθιστούν την κατά πρόσωπο επικοινωνία με γραπτά μηνύματα και δυσκολεύονται να αναπτύξουν ουσιώδεις διαπροσωπικές σχέσεις. Κάπως έτσι, αρκετά από αυτά καταλήγουν να εθίζονται στο διαδίκτυο και να απομονώνονται..

 

Cyber bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός)

Εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου (Cyber Bullying)Μπορεί ένα παιδί να αναγνωρίσει τους κινδύνους; Το cyber bullying (διαδικτυακός εκφοβισμός), είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει δραματικά μεγάλη έκταση. Το παιδί που δέχεται διαδικτυακό εκφοβισμό, νιώθει μόνο, αβοήθητο και απροστάτευτο, καθώς κανείς δεν είναι μάρτυρας της κατάστασης που βιώνει, ούτε είναι σε θέση κάποιος να το βοηθήσει (συγκριτικά με ένα παιδί που δέχεται bullying σε κάποιο άλλο προστατευόμενο/ελεγχόμενο περιβάλλον). Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την προσέλκυση παιδιών μέσω των κοινωνικών δικτύων, από επιτήδειους (π.χ. πορνογραφία, βιασμοί, εμπόριο οργάνων)…

 

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; Υoutuber

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις; ΥoutuberΕπιπλέον, θα ήθελα να σταθώ στο πεδίο των πληροφοριών. Είναι τα παιδιά ικανά να φιλτράρουν την πληθώρα πληροφοριών που δέχονται στα κοινωνικά δίκτυα; Τι αντίκτυπο έχει αυτός ο καταιγισμός πληροφοριών στην παιδική ψυχή; Εκ πείρας, έχοντας συχνή επαφή με παιδιά, διαπιστώνω με λύπη ότι η παιδική αθωότητα που τα χαρακτηρίζει φθείρεται, χάνεται. Τα πρότυπά τους έχουν αλλάξει τελείως. Παλιότερα, ρωτώντας ένα παιδί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, θα άκουγες: δάσκαλος, αστυνόμος. Γιατί του αρέσουν τα γράμματα ή θέλει να προστατεύει τους συμπολίτες του αντίστοιχα. Ρωτώντας σήμερα όμως, θα ακούσεις: youtuber.. Γιατί μπορείς απλά να προβάλλεις τον εαυτό σου στο διαδίκτυο, να εκφράζεσαι και να πληρώνεσαι γι’ αυτό, χωρίς καν να κουραστείς.

 

Εκχυδαϊσμός του έρωτα και χαμένη αθωότητα

Εκχυδαϊσμός του έρωτα και χαμένη αθωότηταΠόσο έχουν αλλάξει τα πρότυπα στα παιδικά μυαλά; Παρατηρούμε παιδιά «μικρομέγαλα». Κορίτσια και αγόρια που βιάζονται να μεγαλώσουν, να φορέσουν ακριβά ρούχα, να κάνουν τατουάζ, να φωτογραφηθούν, να «ανεβάσουν» τη φωτογραφία τους στο facebook / Instagram, να «πάρουν» Likes και έτσι να βιώσουν την απόλυτη ευτυχία. Για να είσαι ωραίος και cool, πρέπει οπωσδήποτε να είσαι αδύνατος, χωρίς γυαλιά, χωρίς την ακμή της εφηβείας, με ακριβοπληρωμένα ρούχα και i-phone.. Δυστυχώς, δε λείπουν από το διαδίκτυο οι ακατάλληλες εικόνες και βίντεο. Το αποτέλεσμα; Τα παιδιά αντί να εξερευνούν τον κόσμο, τον μαθαίνουν με τον χυδαιότερο τρόπο. Αποκτούν για το ανθρώπινο σώμα αλλά και για το συναίσθημα του έρωτα, μια πρόστυχη και χυδαία άποψη..

Ας προσέχουμε λοιπόν λίγο περισσότερο, τόσο τη σωματική ακεραιότητα, όσο και τον ψυχισμό των παιδιών μας. Τα παιδικά χρόνια ΠΡΕΠΕΙ να είναι αθώα και ξέγνοιαστα για όλα τα παιδιά. Ας τα προστατέψουμε..


► Κάνε το Δώρο στο...

Έφη Κοντογιάννη

Έφη Κοντογιάννη

Ονομάζομαι Έφη Κοντογιάννη και σπούδασα Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια σχετικά με την ειδική εκπαίδευση αλλά και την παιδοψυχολογία. Εκτός από βιβλία που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο του επαγγέλματος, διαβάζω πολύ περί ψυχολογίας. Πιστεύω πως σημαντικό ρόλο στη διαδικασία κατάκτησης της γνώσης παίζει η ουσιαστική σύνδεση με το παιδί. Αγαπώ τη δουλειά μου, κυρίως γιατί βρίσκομαι κοντά σε παιδιά κάθε ηλικίας. Τα παιδιά είναι το μέλλον και ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν τον βλέπαμε μέσα από τα μάτια τους.

Άρθρα - Website

Δείτε ακόμα...

Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*