ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ – ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ – BULLYING: Επιμορφωτικό Υλικό – Διαχείριση Περιστατικών

Share

Ενδοσχολικη Βια Εκφοβισμος Επιμορφωτικο Υλικο Διαχειριση Περιστατικων Stop BullyingΕνδοσχολική Βία & Εκφοβισμός (School Bullying)

Ενδοσχολική Βία & Εκφοβισμός (Bullying)Ενδοσχολική Βία & Εκφοβισμός (School Bullying)

Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το φαινόμενο του Bullying είναι: «ενδοσχολική βία», «εκφοβισμός» και «θυματοποίηση». Ορίζουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός σχολείου.

Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία δεν αντιμετωπίζονται κατάλληλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας αποσιωπούνται διότι θεωρείται ότι εκθέτουν και στιγματίζουν τους θύτες, τα θύματα και το κύρος του σχολείου. Γενικά, παρατηρείται έλλειμμα ενημέρωσης, περιορισμένη ευαισθητοποίηση και σχετική άγνοια για τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος, καθώς οι γονείς μιλούν ελάχιστα για το πρόβλημα με τα παιδιά τους, οι μαθητές-θύματα συχνά αντιδρούν με απόσυρση και αποφεύγουν να ζητήσουν βοήθεια από τους ενήλικες και τέλος οι εκπαιδευτικοί συζητούν ελάχιστα στην τάξη τις συμπεριφορές βίας και εκφοβισμού.

Το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών όσο και στη διαδικασία μάθησης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς είναι οι βασικοί εμπλεκόμενοι στη διαδικασία σχολικού εκφοβισμού και μπορούν να έχουν διάφορους ρόλους -«θύματα», «θύτες», «παρατηρητές»- θα πρέπει να έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση να αντιλαμβάνονται φαινόμενα σχολικής βίας και εκφοβισμού και γνωρίζουν τι πρέπει να πράξουν.

Εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου (Cyber Bullying)

Εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου (Cyber Bullying)Εκφοβισμός μέσω του διαδικτύου (Cyber Bullying)

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός, η ηλεκτρονική διαπόμπευση, οι απειλές και οτιδήποτε προκαλεί ψυχολογική βία στα ηλεκτρονικά μέσα ονομάζεται Cyber Bullying. Οι ανήλικοι και έφηβοι χρήστες των social media, ζουν τον τρόμο και τον φόβο της διαδικτυακής βίας καθώς η νέα μορφή εκφοβισμού αναδύεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκφοβισμός μέσω του Διαδικτύου είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που πραγματοποιείται μέσω της χρήσης των ψηφιακών συσκευών επικοινωνίας, συνήθως του Διαδικτύου και των Κινητών τηλεφώνων.

SPOT Ε.Ψ.Υ.Π.Ε


► Κάνε το Δώρο στο...

Δείτε ακόμα...

Κατηγορία: BULLYING

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*