Ομηρικά έπη Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου – Βιβλίο Εκπαιδευτικού

FacebookTwitterGoogle+

Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Βιβλίο Καθηγητή

Οδυσσεια Α Γυμνασιου βιβλιο καθηγητη

Ομηρικά έπη Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου Βιβλίο ΕκπαιδευτικούΒιβλίο Καθηγητή Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου - Περιγραφή

Οδύσσεια Α΄ Γυμνασίου – Βιβλίο Εκπαιδευτικού

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα έχουν γραφεί πολλά λογοτεχνικά και άλλου είδους έργα και όλα μαζί αποτελούν την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία. Tα παλαιότερα από αυτά τα έργα που μας σώζονται –και τα πρώτα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας– είναι τα ομηρικά έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, που αποτελούσαν μάθημα για τα ελληνόπουλα από τα αρχαία χρόνια.
Από τα έργα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας διδάσκονται στο Γυμνάσιο ανθολογημένα αποσπάσματα στην αρχαία γλώσσα, αλλά και έργα μεταφρασμένα στη νεοελληνική δημοτική. Tο πρώτο από αυτά, που θα διδαχτεί στην τάξη σας, είναι η Oδύσσεια του Oμήρου, μεταφρασμένη από τον καθηγητή Δ.N. Mαρωνίτη.
Mε την Οδύσσεια θα γυρίσετε περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια πίσω –την εποχή που είχε τελειώσει ο Τρωικός πόλεμος και οι ήρωες επέστρεφαν στις πατρίδες τους–, για να παρακολουθήσετε το ταξίδι ενός γνωστού σας λίγο πολύ τρωικού ήρωα, του Οδυσσέα· ένα περιπετειώδες ταξίδι που κράτησε δέκα χρόνια, όσα χρειάστηκε ο βασιλιάς της Iθάκης για να φτάσει από την Τροία στην πατρίδα του περνώντας βάσανα πολλά. Παράλληλα θα παρακολουθήσετε την εναγώνια προσμονή και αναζήτησή του τόσο από τη γυναίκα του, την Πηνελόπη, όσο και, κυρίως, από τον γιο του, τον Τηλέμαχο.
Όλες και όλοι γνωρίζετε σε γενικές γραμμές τις οδυσσειακές περιπέτειες. Tώρα όμως θα γνωρίσετε την Οδύσσεια και ως ποίημα. Ως λόγο οργανωμένο δηλαδή με τρόπους που κάνουν την παρακολούθησή του ευχάριστη και ενδιαφέρουσα και θα σας εξοικειώνουν σιγά σιγά με τα μυστικά της λογοτεχνίας. Από τις 24 ραψωδίες αυτού του έπους θα γνωρίσετε σχεδόν ολόκληρες δύο, την α και την ε, αποσπάσματα από αρκετές άλλες και περιλήψεις από όλες, ώστε να έχετε μια συνοπτική έκθεση του μύθου/της υπόθεσης όλου του ποιήματος.
Στο Βιβλίο που θα διδαχτείτε, προηγείται μια Εισαγωγή στην επική ποίηση και, ειδικότερα, στην Οδύσσεια, και ακολουθεί το ποίημα χωρισμένο σε 28 Ενότητες. Κάθε Ενότητα περιλαμβάνει:

  • τα κύρια θέματα που παρουσιάζονται στο πλαίσιό της,
  • το κείμενο –στην αρχή κάθε ραψωδίας προηγείται σύντομη περίληψη, όταν συνοψίζει το κείμενο, ή εκτενέστερη, όταν δεν υπάρχει κείμενο-, που συνοδεύονται με υποσελίδια σχόλια,
  • σχετικές εικόνες, κάποτε και με χάρτες και σχέδια· ειδικά το κείμενο πλαισιώνεται και με πλαγιότιτλους, καθώς και με λίγες φράσεις από το αρχαίο κείμενο· όλα αυτά, καθένα με τον τρόπο
  • του και με οδηγό τον καθηγητή/την καθηγήτριά σας, θα σας βοηθούν να κατανοείτε τα θέματα που θα μελετάτε σε κάθε Ενότητα,
  • παράλληλα κείμενα, που σχετίζονται με κάποιο ή κάποια από τα θέματα της Ενότητας,
  • θέματα για συζήτηση ή εργασία, που συνοδεύονται συχνά με χρήσιμα γνωστικά στοιχεία, και
  • ανακεφαλαίωση της Ενότητας.

Αρκετά από τα θέματα αυτά θα ολοκληρώνονται κατά τη συζήτηση μέσα στην τάξη, ενώ κάποια άλλα θα χρειάζεται να τα μελετάτε και στο σπίτι, για να ετοιμάζετε γραπτές εργασίες ή προφορικές ανακοινώσεις. Αντίστοιχη με την Εισαγωγή στην αρχή του βιβλίου είναι η Ανακεφαλαίωση στο τέλος, που θα σας βοηθήσει να ολοκληρώσετε, κατά το δυνατόν, τα βασικότερα θέματα της Οδύσσειας. Ακολουθούν τρία Ευρετήρια:

  • το Γλωσσάριο για λέξεις που έχουν εκθέτη αστερίσκο (*) και χρειάζονται, ίσως, κάποια επεξήγηση,
  • το Ευρετήριο όρων και θεμάτων, που παραπέμπει σε σημεία των Ενοτήτων, όπου οι όροι αυτοί και τα θέματα σχολιάζονται, και, ίσως, χρειαστεί κάποια στιγμή να τα αναζητήσετε,
  • το Ευρετήριο κύριων ονομάτων και τοπωνυμίων, που παραπέμπει σε σημεία των Ενοτήτων, όπου γίνεται λόγος γι’ αυτά τα ονόματα και τα τοπωνύμια.

Και, τέλος, ένας Κατάλογος έργων από τα οποία προέρχεται το εικονογραφικό υλικό του βιβλίου. Mε την Οδύσσεια λοιπόν, με βοηθό τον καθηγητή/την καθηγήτριά σας και με τη δική σας, κυρίως, συμμετοχή και αυτενέργεια στο μάθημα, θα χαρείτε το ταξίδι του Οδυσσέα και, παράλληλα, θα γνωρίσετε τους τρόπους με τους οποίους δημιουργήθηκε ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.


Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *