Τα πρώτα συμπτώματα της Δυσλεξίας ανά ηλικία

Τα πρώτα συμπτώματα της Δυσλεξίας ανά ηλικία

Τα πρωτα συμπτωματα της Δυσλεξιας ανά ηλικια


Έχει το παιδί σας Δυσλεξία;

Έχει το παιδί σας δυσλεξία;Έχει το παιδί σας Δυσλεξία;

Αρκετά παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα δυσλεξίας από τα πρώτα τους βρεφικά ή νηπιακά χρόνια, χωρίς οι γονείς τους να το αντιλαμβάνονται εγκαίρως δυστυχώς. Αποτέλεσμα, αυτής της μη έγκαιρης διάγνωσης είναι τα παιδιά να αντιμετωπίζουν πολλές μαθησιακές δυσκολίες και πρόβλημα στα σχολικά τους χρόνια που μπορεί να επεκταθούν σε ψυχολογικά ή προβλήματα συμπεριφοράς, εξαιτίας της σχολικής απόρριψης και αποτυχίας.

Τι είναι η Δυσλεξία εν συντομία;

Τι είναι η δυσλεξία εν συντομίαΤι είναι η Δυσλεξία εν συντομία;
Με τον όρο ΔΥΣΛΕΞΙΑ αναφερόμαστε σε μία μορφή μαθησιακής δυσκολίας του ατόμου, κατά την οποία εμφανίζει δυσκολίες α) στην ακουστική σύλληψη και διάκριση φθόγγων (είτε στον προφορικό, είτε στον γραπτό λόγο), β) στην οπτική αντίληψη του και μνήμη, γ) στην αδυναμία παρατηρητικότητας των σχημάτων και των μορφών, δ) στην αδυναμία ανάγνωσης και κατανόησης κειμένων και ε) στην δυσκολία και αστάθεια στον προσανατολισμό του χρόνου και του χώρου.

Ποιά είναι τα πρώτα συμπτώματα εμφάνισης της Δυσλεξίας

Συμτώματα της ΔυσλεξίαςΠοιά είναι τα πρώτα συμπτώματα εμφάνισης της Δυσλεξίας
– Το παιδί μέχρι την ηλικία των 2 ετών και αργότερα ενδεχομένως, συναντά προβλήματα στον προφορικό του λόγο. Χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας είναι η καθυστέρηση στην ομιλία του.

– Το παιδί στην ηλικία μετά των 3 ετών εμφανίζει δυσκολία στην αποστήθιση τραγουδιών, με ομοιοκαταληξία, συγκριτικά με παιδιά της ηλικίας του και δεν κατανοεί παιχνίδια, είτε με λέξεις, είτε με γράμματα. Επίσης, δεν έχει τη δυνατότητα να βρει ομοιοκατάληκτες λέξεις, για παράδειγμα πως, φως, τρως κτλ και δεν μπορεί να ζωγραφίσει πολύ απλά σχέδια, για παράδειγμα έναν ανθρωπάκι, ένα λουλούδι κτλ.

– Κατά τα νηπιακά του χρόνια το παιδί δεν μπορεί να εξιστορήσει γεγονότα με μία λογική αλληλουχία. Συγχέει γράμματα μέσα στη λέξη, για παράδειγμα «συμματητής» αντί για «συμμαθητής», «σταστάρα» αντί για «τσατσάρα» ή ακόμα και ομόηχες λέξεις. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει δυσκολία στον συντονισμό κάποιων πράξεών του, για παράδειγμα να κόβει ένα χαρτί με ψαλιδάκι, να τραγουδάει και να περπατάει, να δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του, να κουμπώνει τα κουμπιά της ζακέτας του κτλ.

– Κατά τα πρώτα σχολικά του χρόνια, ένα παιδί με δυσλεξία μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες σε αλληλοδιαδοχικές κινήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ντύσιμο και το γδύσιμό του, ή ακόμα και να συγχέει έννοιες, όπως το δεξιά- αριστερά, εδώ- εκεί, πριν- μετά, κάτω- πάνω, κτλ.

– Ένα παιδί με δυσλεξία αντιμετωπίζει δυσκολίες οργάνωσης της σχολικής του τσάντας ή του δωματίου του και δεν μπορεί να μάθει την ώρα και να αίσθηση του χρόνου.

– Το παιδί με δυσλεξία καθυστερεί πολύ να κάνει τις εργασίες του σχολείου στο σπίτι. Εμφανίζει αρκετά προβλήματα στον γραπτό του λόγου, όπως είναι για παράδειγμα η αδυναμία της σωστής αντιγραφής γραμμάτων ή λέξεων, δεν μπορεί να αποτυπώσει τις σκέψεις του γραπτά (δυσκολεύεται ακόμα και στη γραφή του ονόματός του), κάνει πολλά ορθογραφικά λάθη, δεν χρησιμοποιεί σημεία στίξης και τόνους, παραλείπει γράμματα, δεν γράφει πάνω στις γραμμές του τετραδίου του και αρκετές φορές ο γραφικός του χαρακτήρας γίνεται δυσνόητος και τέλος εμφανίζει πολλά λάθη κατά τη διαδικασία της αντιγραφής από τον σχολικό πίνακα στο τετράδιό του.

– Ένα παιδί με δυσλεξία εμφανίζει προβλήματα στην αναγνωστική του ικανότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αργή ανάγνωση, χωρίς χρωματισμό της φωνής. Επίσης, παραλείπει λέξεις ή συλλαβές κατά την ανάγνωσή του, δυσκολεύεται να κατανοήσει το κείμενο, λόγω λανθασμένης ανάγνωσης και δεν μπορεί να διαβάσει ολόκληρη λέξει, αλλά μόνο γράμματα.

– Τέλος, το παιδί με δυσλεξία εμφανίζει προβλήματα μνήμης. Δηλαδή, ξεχνάει πολύ εύκολα και σύντομα, δυσκολεύεται να θυμάται για παράδειγμα κανόνες, ονόματα, χρονολογίες κτλ. και αδυνατεί να θυμάται πολύπλοκες πληροφορίες και οδηγίες.

Διάγνωση της Δυσλεξίας

Διάγνωση της ΔυσλεξίαςΔιάγνωση της Δυσλεξίας

Όταν το περιβάλλον του παιδιού (γονείς, δάσκαλοι, παιδίατρος) αναγνωρίσει κάποια Χαρακτηριστικά Συμπτώματα Δυσλεξίας ή/και ΔΕΠΥ, θα πρέπει οι γονείς να απευθυνθούν σε Ειδικούς Φορείς αρχικά για τη Διάγνωση.

Τέτοιοι Δημόσιοι Φορείς είναι:

– τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα Δημόσιων Νοσοκομείων
– τα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ)
– τα Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΚΔΑΥ)
– τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ)

Τέτοιοι Ιδιωτικοί Φορείς είναι:

– Παιδοψυχίατρος
– Ψυχολόγος
– Οργανωμένα Ιδιωτικά Κέντρα

Επισημαίνουμε πως η διάγνωση από τους δημόσιους φορείς είναι η μόνη διάγνωση που αναγνωρίζεται από το σχολείο αλλά και από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Μετά τη διάγνωση της ειδικής μαθησιακής δυσκολίας θα πρέπει να απευθυνθούμε σε μία ομάδα ειδικών επιστημόνων για λεπτομερειακή αξιολόγηση όλων των γνωστικών λειτουργιών του παιδιού.

Τέτοιοι ειδικοί επιστήμονες είναι:

– Ψυχολόγοι
– Ειδικοί Παιδαγωγοί

– Λογοπαιδικοί
– Εργοθεραπευτές
– Λογοθεραπευτές

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζω το Δυσλεξικό παιδί μου;

Πώς πρέπει να αντιμετωπίζω το δυσλεξικό παιδί μου;Πώς πρέπει να αντιμετωπίζω το Δυσλεξικό παιδί μου;
– Τα πρώτα χρόνια ενός δυσλεξικού παιδιού πρέπει να του διαβάζουμε παραμύθια, προκειμένου να το βοηθήσουμε αρχικά να μιλήσει και στη συνέχεια να αναπτύξει το λεξιλόγιό του.
– Στη συνέχεια κατά τα νηπιακά του χρόνια, πρέπει να του ζητάμε να μας εξιστορεί γεγονότα, για παράδειγμα πως πέρασε τη μέρα του στο σχολείο ή τι παραμύθι άκουσε. Πρέπει να του μαθαίνουμε τραγουδάκια με ομοιοκαταληξία.
– Το δυσλεξικό παιδί μας πρέπει να εξοικειωθεί με κινήσεις συντονισμού, όπως για παράδειγμα κόψιμο ενός χαρτιού, παιχνίδι κατασκευής πάζλ κτλ.
– Σε ένα δυσλεξικό παιδί πρέπει να χρησιμοποιούμε έντονα χρώματα υπογράμμισης, όταν θέλουμε να του τονίσουμε κάτι ή να μάθει κάτι, όπως για παράδειγμα τις καταλήξεις που έχει κάνει λάθος ορθογραφικά. Αν θέλουμε να το βοηθήσουμε με την ορθογραφία των λέξεων περαιτέρω, πρέπει να του διδάξουμε το πώς θα χρησιμοποιεί σωστά ένα λεξικό, να του αναρτήσουμε στο τοίχο του δωματίου, όσα θέλουμε να του μάθουμε και να θυμάται, όπως είναι για παράδειγμα κανόνες γραμματικής, να χρησιμοποιήσουμε πολυαισθητηριακές ασκήσεις εκμάθησης και να εφευρίσκουμε και να του διδάσκουμε διάφορες τεχνικές απομνημόνευσης.
– Πρέπει να του δίνουμε την ευκαιρία της επιλογής, δηλαδή να επιλέγει για τη σειρά που θα κάνει τις σχολικές του ασκήσεις και στο τέλος να του δίνεται μία εύκολη άσκηση, για της οποίας το σωστό αποτέλεσμα θα το επιβραβεύουμε και θα το επαινούμε. Καθότι, τα δυσλεξικά παιδιά συχνά νιώθουν ότι τα κάνουν όλα λάθος!

Επομένως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή, ότι το δυσλεξικό παιδί μας σκέφτεται με εικόνες και μαθαίνει καλύτερα, όταν συμμετέχουν όλες του οι αισθήσεις!

Συμπτώματα Μαθησιακών Δυσκολιών και Αντιμετώπιση

Συμπτώματα Μαθησιακών Δυσκολιών και Αντιμετώπιση
(Μαρία Ρουσοχατζάκη – Δανάη Ιωαννίδη)

Κατηγορία: ΔΥΣΛΕΞΙΑ

Tags: , , , , , , , ,

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ο/Η Δυσλεξια Ευρυμάθεια λέει:

    Η δυσλεξία είναι μια δια βίου διαταραχή γι αυτό και οι δυσκολίες ακολουθούν τους δυσλεξικούς και μετά την σχολική τους ζωή.Eίναι πολύ σημαντικό να γίνει διάγνωση της δυσλεξίας όσο πιο νωρίς μπορούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *