Μην πιέζετε τα παιδιά να διαβάζουν στις διακοπές των Χριστουγέννων! Γεμίστε δημιουργικά τις ώρες τους

Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ
Share

Μην πιέζετε τα παιδιά να διαβάζουν στις διακοπές των Χριστουγέννων! Γεμίστε δημιουργικά τις ώρες τους

Θα αρχίσω αναφερόμενη στο ζήτημα που «καίει» τους περισσότερους γονείς. Να κάνουμε επανάληψη κατά τη διάρκεια των διακοπών, για να μην τα ξεχάσει και βγει εντελώς εκτός προγράμματος; Χμ…. Όχι! Ας θυμηθούμε τις δικές μας χριστουγεννιάτικες διακοπές. Κανείς μας δεν ήθελε να διαβάσει, όλοι θέλαμε να παίξουμε και να είμαστε ανέμελοι. Άλλωστε, γι’ αυτό λέγονται διακοπές. Διότι, διακόπτουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα. Δεν χρειάζεται τόσο άγχος, λοιπόν. Αν πιέσουμε τα παιδιά να διαβάσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών, το πιο πιθανό είναι να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν συγχύσεις και ταραχές, που πλήττουν το ζεστό οικογενειακό κλίμα. Ας τα αφήσουμε λοιπόν, να απολαύσουν την πιο φωτεινή εποχή του χειμώνα και του χρόνου, και ας κάνουν την επανάληψή τους 2-3 μέρες πριν ξεκινήσουν να λειτουργούν τα σχολεία. Ούτως ή άλλως, εμείς οι «μεγάλοι» γνωρίζουμε ότι αυτές οι γιορτές είναι αφιερωμένες στα παιδιά. Ας νιώσουμε κι εμείς τη μαγεία, μέσα από τα αστραφτερά μάτια τους στη θέα του στολισμένου δέντρου και των δώρων τους.

Δεύτερο φλέγον θέμα. Οι περισσότερες μαμάδες σκέφτονται και ξανασκέφτονται, πώς θα γεμίσουν αυτές τις πρωινές ώρες των παιδιών, τώρα που δεν βρίσκονται στο σχολείο, αλλά στο σπίτι. Η μάχη είμαι μεγάλη! Από την μια πλευρά, βρίσκεται το παιδί που θέλει να παίξει με το playstation, ώσπου να δύσει ο ήλιος και από την άλλη πλευρά δουλειές, μαγειρέματα, το άλλο μικρότερο παιδί που ζητάει φροντίδα…

Εγώ θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες ιδέες, ώστε να γεμίσετε εποικοδομητικά αυτό το χρόνο. Αρχικά, παρακινήστε τα παιδιά να σας βοηθήσουν με τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού. Βάλτε χριστουγεννιάτικη μουσική και ξεκινήστε! Στολίσετε μαζί το δέντρο (ΜΗ χαλάσετε τη στιγμή, μπορείτε να πάτε σιγά-σιγά το βράδυ να βάλετε τις μπάλες στη σωστή θέση). Η διαδικασία θα γινόταν ακόμη πιο ευχάριστη για όλους, αν δοκιμάζατε να κρεμάσετε τα δικά σας χειροποίητα στολίδια! Υπάρχουν άπειρες οικονομικές ιδέες που θα κάνουν τα παιδιά σας να νιώσουν σωστοί καλλιτέχνες. Το καλύτερο είναι ότι θα χρειαστείτε ένα πιστόλι σιλικόνης (κοστολογείται γύρω στα 10 ευρώ) και υλικά που ήδη έχετε στο σπίτι, δηλαδή καλαμάκια, κουμπιά, ξυλάκια κανέλας και σπάγκο! Δύο από αυτές είναι οι παρακάτω:

Επίσης, θα μπορούσατε να φτιάξετε μαζί πρωτότυπες χειροποίητες κάρτες για να ευχηθείτε σε εκείνους που αγαπάτε! Θα χρειαστείτε μόνο χρωματιστό χαρτί χειροτεχνίας, ένα ψαλίδι, κουμπιά, κόλλα και ένα μαρκαδοράκι για να γράψετε τις ευχές σας! Το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει τόσο τα παιδιά, όσο και εκείνους που με χαρά θα τις παραλάβουν..

 

Αν φυσικά, έχετε χρόνο και όρεξη, μην ξεχάσετε να φτιάξετε μαζί υπέροχα μυρωδάτα κουλουράκια! Στην αρχή, γίνετε εσείς ο “sous chef” και ζητήστε από τα παιδιά να σας δίνουν τα υλικά. Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, μπορεί να αρχίσει το πάρτι! Αφήστε τα να δώσουν στη ζύμη όποιο σχήμα θέλουν. Εμπνευστείτε από τα Χριστούγεννα, φτιάχνοντας έλατα, αστέρια και αγγέλους! Είναι σίγουρο, πως όταν τα δοκιμάσουν τα δημιουργήματά τους, θα πουν πως δεν έχουν φάει πιο νόστιμα κουλούρια και θα προσθέσουν άλλο ένα επίτευγμα στο ενεργητικό τους! Σκεφτείτε μόνο τα πρόσωπά τους, όταν θα λένε: «Εγώ τα έφτιαξα».

Αν η τσέπη και ο χρόνος το επιτρέπει, θα ήταν εξαιρετική ιδέα να παρακολουθήσετε όλοι μαζί μια χριστουγεννιάτικη μουσική παράσταση μπαλέτου, όπως ο «Καρυοθραύστης» (ειδικά αν έχετε κόρες). Αν η οικογένεια αποτελείται από αγόρια και κορίτσια, μπορείτε ιδανικά να πάτε σε κάποιο «χριστουγεννιάτικο χωριό», που στήνεται σχεδόν σε κάθε πόλη και να παρασυρθείτε γλυκά από το πνεύμα των Χριστουγέννων. Διαφορετικά, μπορείτε να διοργανώσετε κάποια «βραδιά ταινίας» και να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας χριστουγεννιάτικες ταινίες, τρώγοντας pop corn.

Φροντίστε, μάλιστα, να μη παραλείψετε τη διαδικασία συγγραφής του γράμματος που προορίζεται για τον Άγιο Βασίλη. Αφήστε τα παιδιά να κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς, να ζητήσουν το πολυπόθητο δώρο και συνοδεύστε τα στα ειδικά χριστουγεννιάτικα κουτιά των ταχυδρομείων. Ακόμη θυμόμαστε αυτή τη γλυκιά ανυπομονησία.. Έφτασε το γράμμα; Το διάβασε; Ήμουν τόσο καλό παιδί, ώστε να μου φέρει το δώρο που του ζήτησα;

Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να αναλύσω λίγο περισσότερο το ζήτημα του δώρου. Δυστυχώς, το καταναλωτικό κλίμα της εποχής έχει οδηγήσει ακόμη και τα παιδιά, να διαλέγουν τα δώρα τους βάσει της χρηματικής του αξίας και όχι της χρησιμότητάς τους. Ενώ γιορτάζουμε το μεγάλο γεγονός της γέννησης του Χριστού, τείνουμε να το συνδέουμε με υλικά και μόνο αγαθά. Όπως εξηγούσε ο ανιψιός του Σκρούτζ, τα Χριστούγεννα είναι: «Μια εποχή όλο καλοσύνη και συμπόνια, φιλευσπλαχνία και χαρά. Η μόνη απ’ όσες ξέρω μέσα στο μακρύ ημερολόγιο του χρόνου όπου άντρες και γυναίκες, σαν μια ψυχή, ανοίγουν λεύτερα τις καρδιές τους και αναλογίζονται τους άλλους σαν πραγματικούς συνταξιδιώτες προς τον τάφο, κι όχι σαν μια άλλη ράτσα πλασμάτων που έχουν διαφορετικό προορισμό. Γι’ αυτό, θείε, μ’ όλο που ποτέ δεν έβαλα μήτε ένα κομματάκι χρυσό ή ασήμι στην τσέπη μου, πιστεύω πως μου έκαναν καλό και πως θα μου κάνουν».

Ανάμεσα στις δραστηριότητες που θα δώσουν χαρά σε όλη την οικογένεια, μπορούμε να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα των ρούχων και των παιχνιδιών που δε χρησιμοποιούμε πια και να τα δωρίσουμε σε κάποιον οργανισμό ή σύλλογο, ώστε να βοηθήσουμε και άλλα παιδιά να ζήσουν λίγη από τη μαγεία και τη ζεστασιά αυτής της μεγάλης γιορτής. Όλες οι προαναφερθείσες δραστηριότητες συνδέονται με μια λέξη μικρή, αλλά πολύ σημαντική… «ΜΑΖΙ». Αυτή η λέξη συμπεριλαμβάνει την αγάπη, τη συνεργασία, τη συμπόνια, τη φιλευσπλαχνία και την καλοσύνη. Δείξτε την αγάπη σας σε όλους και ειδικά σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Θα δείτε ότι, αν νιώσουν τα παιδιά τη χαρά του να δίνεις σε εκείνον που το έχει ανάγκη, δε θα ζητάνε πια τόσο ακριβά δώρα, που θα χρησιμοποιούν για ένα μήνα και θα τα παραμερίζουν. Θα μάθουν να είναι ταπεινά και να σκέφτονται και τους άλλους. Θέστε μαζί τους ουσιαστικούς στόχους και προσπαθήστε να κρατήσετε αυτό το κλίμα καλοσύνης όλο το χρόνο.

Εύχομαι σε όλους καλές γιορτές με υγεία! Μακάρι το πνεύμα των Χριστουγέννων να μπει στις καρδιές όλων μας και από τις πόρτες των σπιτιών μας να ακούγονται μόνο γέλια! Καλή χρονιά!

της Έφης Κοντογιάννη
Φιλολόγου


► Κάνε το Δώρο στο...

Έφη Κοντογιάννη

Έφη Κοντογιάννη

Ονομάζομαι Έφη Κοντογιάννη και σπούδασα Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Παρακολούθησα αρκετά σεμινάρια σχετικά με την ειδική εκπαίδευση αλλά και την παιδοψυχολογία. Εκτός από βιβλία που αφορούν το γνωστικό αντικείμενο του επαγγέλματος, διαβάζω πολύ περί ψυχολογίας. Πιστεύω πως σημαντικό ρόλο στη διαδικασία κατάκτησης της γνώσης παίζει η ουσιαστική σύνδεση με το παιδί. Αγαπώ τη δουλειά μου, κυρίως γιατί βρίσκομαι κοντά σε παιδιά κάθε ηλικίας. Τα παιδιά είναι το μέλλον και ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος αν τον βλέπαμε μέσα από τα μάτια τους.

Άρθρα - Website

Δείτε ακόμα...

Κατηγορία: ΑΡΘΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*