Φυσική Β΄ Γυμνασίου – Εργαστηριακός Οδηγός

FacebookTwitterGoogle+

Φυσική Β΄ Γυμνασίου Εργαστηριακός Οδηγός

Φυσικη Β Γυμνασιου Εργαστηριακος Οδηγος

Φυσική Β΄ Γυμνασίου Εργαστηριακός ΟδηγόςΕργαστηριακός Οδηγός Φυσικής Β΄ Γυμνασίου - Περιγραφή

Φυσική Β΄ Γυμνασίου Εργαστηριακός Οδηγός

Η διδασκαλία τη­ς φυσικής στο ­γυμνάσιο δεν πρέπει να είναι η απαρχή συσσ­ώρευσης ενός μεγάλου όγκου φαινομένων και φυσικών νόμων, συσκευασμ­ένων προς απομνημόνευση. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να αποτελούν τράπεζα μεγάλου όγκου πληροφοριών αφού τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό που καλείται να προσφέρει η διδασκαλία της φυσικής στο γυμνάσιο είναι η μεταφορά στους μαθητές του θαυμαστού και δημιουργικού τρόπου με τον οποίο η επιστημονική σκέψη διεισδύει στον πυρήνα δύσκολων προβλημάτων που σχετίζονται με την κατανόηση της δομής και λειτουργίας του φυσικού κόσμου. Πώς είναι δυνατό, για παράδειγμα, από ένα μικρό αριθμό βασικών θεμελιωδών αρχών και εννοιών να μπορεί κάποιος να περιγράφει αλλά και να προβλέψει μια ευρύτατη κλάση φυσικών φαινομένων.

Ειδικότερα το βιβλίο του μαθητή της Φυσικής Β΄ Γυμνασίου αποτελείται από: ­

  • μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της επιστήμης και την επιστημονική μεθοδολογία, τα φυσικά μεγέθη και τις μονάδες μέτρησής τους και δύο ενότητες,
  • τη μηχανική που αποτελείται από τα Κεφάλαια: Κίνηση, Δύναμη, Πίεση, Ενέργεια και
  • τη Θερμότητα που αποτελείται από τα Κεφάλαια: Θερμότητα, Αλλαγές κατάστασης, Διάδοση της θερμότητας.

Πρόλογος – Μεθοδολογία – Ο ανά χείρας, ανανεωμένος Εργαστηριακός Οδηγός Φυσικής Β’ Γυμνασίου στηρίζεται στη φιλοσοφία της παλαιότερης έκδοσης(4) . Οι αλλαγές που εκρίθησαν απαραίτητο να ενσωματωθούν, αποσκοπούν στην προσαρμογή της οργάνωσης και εκτέλεσης των προτεινόμενων εργαστηριακών ασκήσεων στις νεώτερες αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει στη διδασκαλία της Φυσικής στο Γυμνάσιο. Ιδιαιτέρως ελήφθη μέριμνα ώστε να υπάρχει συνέχεια στη διδακτική μεθοδολογία μεταξύ της Φυσικής που διδάσκεται στην Α’ τάξη και της Φυσικής της Β’ τάξης του Γυμνασίου. Τα βασικά στοιχεία της μεθοδολογίας αυτής προσδιορίζονται από τον τρόπο που έχουν διαρθρωθεί τα φύλλα εργασίας των εργαστηριακών ασκήσεων που περιέχονται στον παρόντα Οδηγό.

Η εκπαιδευτική διαδικασία ακολουθεί τα βήματα της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθόδου με διερεύνηση. Η ίδια διαδικασία εφαρμόζεται στα βιβλία «Φυσικά – Ερευνώ και Ανακαλύπτω» της Ε’(2) και Στ’(3) Δημοτικού και στο βιβλίο «Η Φυσική με Πειράματα» της Α’ Γυμνασίου(1) . Τα προτεινόμενα βήματα της επιστημονικής / εκπαιδευτικής μεθόδου με διερεύνηση είναι: α. παρατηρώ, πληροφορούμαι, γνωρίζω, β. αναρωτιέμαι, υποθέτω, σχεδιάζω, γ. πειραματίζομαι, μετρώ, δ. συμπεραίνω, γενικεύω και ε. εφαρμόζω, εξηγώ, ερμηνεύω. Τα βήματα αυτά είναι ακριβώς αντίστοιχα με τα βήματα της ιστορικά καταξιωμένης επιστημονικής μεθόδου για την έρευνα: α. έναυσμα ενδιαφέροντος, β. διατύπωση υποθέσεων, γ. πειραματισμός, δ. διατύπωση θεωρίας και ε. συνεχής έλεγχος.


Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ ΦΥΣΙΚΗΣ Β ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *