Θρησκευτικά Ε΄ Δημοτικού – Βιβλίο Μαθητή

FacebookTwitterGoogle+

Θρησκευτικά Ε΄ Δημοτικού – Βιβλίο Μαθητή

Θρησκευτικα Ε Δημοτικου Βιβλιο Μαθητη

Θρησκευτικά Ε΄ Δημοτικού Βιβλίο ΜαθητήΒιβλίο Μαθητή Θρησκευτικών Ε΄ Δημοτικού - Περιγραφή

Θρησκευτικά Ε΄ Δημοτικού – Βιβλίο Μαθητή

Στο μάθημα των Θρησκευτικών Ε΄ Δημοτικού οι μαθητές επιδιώκεται:

  • Να γνωρίσουν τις Δέκα Εντολές και να αντιληφθούν ότι η τήρηση των θείων εντολών δίνει νόημα στη ζωή και θάρρος για αντιμετώπιση των δυσκολιών και συνέχιση του αγώνα.
  • Να εκτιμήσουν την κοινοβιακή ζωή των πρώτων χριστιανών και να κατανοήσουν ότι η μετοχή όλων στα αγαθά της ζωής, που έδωσε ο Θεός, κάνει τη ζωή πιο ανθρώπινη.
  • Να αντιληφθούν ότι ο αγώνας του Χριστού συνεχίζεται στην Εκκλησία με τους Αποστόλους, τους Μάρτυρες, τους Αγίους και όλους τους χριστιανούς μέχρι σήμερα.
  • Να γνωρίσουν ότι η συνάντηση με τον Χριστό μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο ζωής του αλλοτριωμένου ανθρώπου, αρκεί να έχει ανοιχτή την καρδιά του και να μετανοήσει.
  • Να αντιληφθούν ότι οι χριστιανοί αγωνίζονται όχι μόνο για την προσωπική τους αλλαγή, αλλά και για τη μεταμόρφωση όλου του κόσμου.
  • Να εκτιμήσουν την αδελφοσύνη, την ειρήνη και το σεβασμό του περιβάλλοντος ως αξίες της ορθόδοξης παράδοσης.
  • Να κατανοήσουν ότι είναι ευθύνη των σημερινών χριστιανών να ενδιαφέρονται και να αγωνίζονται καθημερινά για να γίνει πραγματικότητα ο καινούργιος κόσμος του Θεού.
  • Να γνωρίσουν τους εορταστικούς σταθμούς της Εκκλησίας που ανεφοδιάζουν και ενισχύουν τους πιστούς στον καθημερινό αγώνα της ζωής (γιορτές αγίων, περίοδοι άσκησης και προετοιμασίας, τελετές)­

Oι αγώνες προϋποθέτουν την τήρηση κανόνων. Η προτροπή «Αγαπάτε αλλήλους» αποτελεί βασικό στοιχείο για την επιτυχία του προσωπικού μας αγώνα και μαζί με την ελπίδα μας προς το Θεό, το θάρρος, την αισιοδοξία, την επιμονή και την υπομονή μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της ζωής. Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος αποτελεί ενίσχυση στον προσωπικό αγώνα μας. Ο Πρωτομάρτυρας Στέφανος το μαρτύριο των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, η ζωή και ο αγώνας της Αγίας Αικατερίνης, νεαροί μάρτυρες της πίστης στο Χριστό αποτελούν έμπευση όλων των χριστιανών.

Παρουσιάζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της μετάνοιας κάθε ανθρώπου, καθώς επίσης η ελεημοσύνη και η χωρίς όρους διακονία του πάσχοντα συνανθρώπου μας. Ο ναός είναι ο καθεαυτού χώρος της χριστιανικής λατρείας. Περιγράφονται η θρησκευτική, πολιτισμική, αρχιτεκτονική, ιστορική και καλλιτεχνική αξία του ναού της Αγίας Σοφίας. Ακολουθεί γνωριμία με την βυζαντινή τέχνη, εικονογραφία, τα ψηφιδωτά, τα ιερά σκεύη και τα μικροτεχνήματα και τέλος με την υμνολογία (Ρωμανός, Κασσιανή). Ποια η στάση του χριστιανού απέναντι στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, στον αγώνα για δικαιοσύνη, καταπολέμηση της πείνας. Ο Χριστός αποτελεί πάντα το τέλειο πρότυπο της ειρήνης. Γνωριμία με τον Άγιο Δημήτριο και τον Μ. Βασίλειος Η Μεγάλη Σαρακοστή αποτελεί την προετοιμασία για το Πάσχα. Γνωριμία με τον Απόστολο Πέτρο.


Κατηγορία: ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Tags: , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *