Ελένη Ευριπίδη Ανάλυση – Βοήθημα Γ΄ Γυμνασίου

FacebookTwitterGoogle+

Ελένη Ευριπίδη Ανάλυση – Γ΄ Γυμνασίου

Ελενη Αναλυση

Βοήθημα Ευριπίδου Ελένη Ανάλυση Γ΄ Γυμνασίου (Δ. Χλωπτσιούδης)Ελένη Γ΄ Γυμνασίου Ανάλυση - Περιγραφή

Ελένη Γ΄ Γυμνασίου Ανάλυση

H παραδοσιακή Ελένη: Η μυθολογία γενικά προβάλλει την Ελένη σαν ένα πρότυπο ομορφιάς που στάθηκε αίτιο ενός δεκαετούς πολέμου και οδήγησε στον αφανισμό εκατοντάδων ανδρών και μεγάλων ηρώων. Στον Όμηρο η Ελένη δεν αποτελεί στόχο κατάκρισης ή αποδοκιμασίας μολονότι φαίνεται καθαρά και στα δύο ομηρικά έπη ότι ο πόλεμος έγινε εξαιτίας της, ο ποιητής δεν διατυπώνει καμία υποκειμενική κρίση. Αυτό θα αποτελούσε ένα ζήτημα , η έκφραση δηλαδή υποκειμενικής κρίσης από μέρους του ποιητή, για την αντικειμενική περιγραφή των επών. Ωστόσο, στο τέλος της Ιλιάδας διακρίνεται ότι όλοι μέσα στο παλάτι την κατέκριναν εκτός από τον Έκτορα και τον ίδιο το βασιλιά, τον Πρίαμο κανένας δεν φαίνεται να την αγαπούσε και κανείς δεν της φερόταν με ευπρέπεια. Στα δύο έπη πάντως πιο έντονη είναι η αυτοκριτική της Ελένης . Στη μεταγενέστερη του έπους λυρική ποίηση κατά την οποία ο ποιητής προβαίνει στη μέση για να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις και τα αισθήματά του , η Ελένη θα σταματήσει να είναι η ηρωίδα των ομηρικών επών . Θα δημιουργηθεί η εικόνα μιας επιπόλαιης γυναίκας , που δε δίστασε να προδώσει τον άνδρα και τον πατέρα της και να οδηγήσει στον πόλε µ ο δύο λαούς και την καταστροφή μιας πολιτείας. Και ο τραγικός Αισχύλος παρουσιάζει την Ελένη στα πρότυπα των λυρικών ποιητών.

H ευριπίδεια Ελένη: Ο Ευριπίδης αντίθετα παρουσιάζει µ ία τελείως διαφορετική εικόνα της Ελένης. Εμφανίζεται σε πολλά έργα του και ιδιαίτερα στις Τρωάδες και τον Ορέστη . Την δείχνει σαν µ ία γυναίκα φιλάρεσκη και ερωτοπαθή µε πολλά ελαττώματα και άπιστη . Ωστόσο , τα λόγια αυτά δεν είναι οι κρίσεις του ποιητή , αλλά των ηρώων και απηχούν µ όνο τις απόψεις της εποχής του . Ο ίδιος φαίνεται να θεωρεί την ομηρική ηρωίδα ως µ ία γυναίκα που απλά ερωτεύτηκε τον ωραίο και κατά πολύ νεότερο του Μενελάου Πάρη. Την αποδέχεται ως ένοχη μοιχείας, αλλά εξαιτίας του έρωτα. Εξάλλου, ο τραγικός ποιητής δεν μπορούσε να δεχτεί ότι στην φαλλοκρατική εκείνη εποχή μπορούσε να γίνει ένας πόλεμος µ όνο και µ όνο για µ ία γυναίκα , όσο και αν τίθονταν ζήτημα τιμής για το Μενέλαο, οπωσδήποτε, δεν θα γινόταν ένας γενικευμένος δεκαετής πόλεμος . Στόχος του ποιητή µ ε την τραγωδία ήταν να αποκαταστήσει το όνοµα και τη φήμη της Ελένης . Ήταν παράλογο να ευθύνεται µ όνο εκείνη για ένα τέτοιο πόλεµο αντιπαραβάλει την παράλογη άποψη των συγχρόνων του µ ε την εξίσου παράλογη ιδέα ενός ειδώλου , που μιλάει και ενεργεί σαν πραγματικός άνθρωπος, κατασκευασμένου, όμως, από ένα θεό, την Ήρα. Εξάλλου, στη Σπάρτη υπήρχε ένα σημαντικό ιερό αφιερωμένο στην Ελένη, κάτι έκανε τον ποιητή ακόμα πιο σίγουρο για την άποψή του για τη Σπαρτιάτισσα ηρωίδα.

Το πολιτικό υπόβαθρο της Ελένης: Η Ελένη διδάχθηκε μέσα στις φλόγες του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η τραγωδία αυτή αποτελεί µία έμμεση αντιπολεμική κραυγή από πλευράς του ποιητή. Ο Ευριπίδης καταδικάζει τον πόλεµο ως πρόξενο όλων των κακών. Ας µη ξεχνάµε πως εκείνη της εποχή ο Αριστοφάνης γράφει τις σημαντικότερες αντιπολεμικές κωμωδίες του και κυρίως τη Λυσιστράτη. Την ίδια εποχή το σοφιστικό κίνημα θέτει σε νέες βάσεις τη φιλοσοφική σκέψη των Ελλήνων και αμφισβητεί ανοιχτά πολλές παραδοσιακές αξίες και πατροπαράδοτα ήθη. Η δημοκρατία στην Αθήνα παρακμάζει και κυρίως μετά το θάνατο του Περικλή συνέχεια οδηγεί τους πολιτικούς στη συκοφαντία, οι αρετές του Περικλή και η έλλειψη πολιτικής οξύνοιας και διορατικότητας των διαδόχων του οδηγούν σε µία άνευ προηγουμένου παρακμή . Ο ίδιος ο τραγικός δημιουργός είναι φορέας τέτοιων απόψεων και κυρίως των σοφιστικών και σωκρατικών διδαχών και απόψεων. Τέλος , το έργο διαδραματίζεται στην Αίγυπτο , την οποία οι Αθηναίοι γνώριζαν από το έργο του Ηροδότου , αλλά και από περιγραφές πολλών ναυτικών λόγω των ιδιαίτερα ανεπτυγμένων εμπορικών δραστηριοτήτων της εποχής και της εκστρατείας του 459 για να χτυπήσουν εκεί τους Πέρσες.


Κατηγορία: ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΕΛΕΝΗΣ ΕΥΡΙΠΙΔΗ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Tags: , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *